Arıcı : Ölüm Kovanı Film İncelemesi

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi İncelemesi

Filmin Adı : The Beekeeper ( Arıcı : Ölüm Kovanı)

Yönetmen : David Ayer

Oyuncular : Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Josh Hutcherson, Bobby Naderi, Phylicia Rashad, Jeremy Irons

Tür : Aksiyon-Gerilim

Yapım : 2024- ABD-Birleşik Krallık-101 Dakika

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi


The Beekeeper( Arıcı: Ölüm Kovanı) Filminin Konusu

The Beekeeper ( Arıcı: Ölüm Kovanı), David Ayer'in yönettiği 2024 yapımı aksiyon gerilim filmidir. Siber dolandırıcılığa maruz kalan Adam Clay'ın ( Jason Statham) ev sahibi Eloise Parker sahip olduğu tüm parayı kaybetmiştir. Bir yardım kuruluşunun parasını dolandırıcılara kaptıran Eloise Parker bu üzüntüye dayanamayarak intihar etmiştir.  Kovanlarla ilgilenen ve aynı zamanda Eloise'nin kiracısı olan Adam Clay aslında ABD'nin her türlü tehdide karşı yetiştirdiği ''Arıcı'' adındaki gizli birimin emekli bir üyesidir. Arıcılar kovanı korumak ile görevlidir ve kovanda bir yolsuzluk ve itaatsizlik görüldüğünde bu kaotik ve düzensizliği ortadan kaldırmak ile görevlidir. Dolayısıyla Adam Clay bir Arıcı ekibinin üyesi olma gereği bu düzensizliği ortadan kaldırmak için emekli olan sakin hayatından vazgeçip siber dolandırıcıların peşinden gitmektedir. 

Filmin geneline baktığımızda klasik Jason Statham filmlerinden uzak bir görüntü görülmektedir. Film bir hikaye üzerine inşa edilmiştir. Siber dolandırıcılık ve ülkeyi kaotik durumlarda koruyan gizli bir örgüt olan Arıcılık birimi. Siber dolandırıcılık teknolojinin gelişmesiyle beraber sıklıkla karşılaştığımız bir konu durumundadır. Filmde bazı felsefi konulara değinildiğini görmekteyiz. Yaşlı insanları dolandırmak bir çocuğu dolandırmak gibidir veya evrende iyilik olduğuna inanıyorum gibi replikler. Ancak hikayenin önü ve arkası yeterince doldurulmamıştır. Filmde arıcı dışında herhangi bir karakter derinlemesine ele alınmamıştır. Aksiyon sahneleri fazlasıyla bulunmakta ve Jason Statham bu aksiyon sahnelerinde kahramanlığını konuşturmaktadır. Jason Statham fanları bu filmi kolaylıkla beğeneceklerdir. Aksiyon filmlerinde  hoşlanan bireylerin bir çırpıda izleyebileceği bir filmdir.

Jason Statham konudan anladığımız gibi filmde arıcılık yapmaktadır. Arıları beslemekte ayrıca bal elde edip saklamaktadır. Adam Clay (Jason Statham) ile ilk tanıştığımızda sakin ve metanetli, görevini düzgün bir şekilde yapan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak filmde çok geçmeden Adam Clay'ın aslında farklı bir arıcı olduğunu öğreniyoruz. Adam Clay aslında devletin bağımsız bir şekilde oluşturduğu gizli bir ajan örgütüdür. Bu ekip kovanları korumak ile görevlidir. Yönetmenin filmde metaforlardan yararlandığını görüyoruz. Kovan devlettir ve arıcılar onları koruyan özel yetiştirilmiş ajanlardır. Arıcılar hükümet komuta zincirinin dışında çalışmaktadır.

Adam Clay'ın en iyi arkadaşı ve onunla ilgilenen tek kişi ona arılar için bir yer kiralayan Eloise Parker'dır. Eloise emekli bir öğretmendir ve aynı zamanda bir yardım kuruluşunun parasını hesabında tutmaktadır. Bir gün bilgisayarı ile bir işlem yaparken, bilgisayarına gönderilen bir program üzerinden hesap şifresi çözülerek tüm parası başka bir yere aktarıldığını fark eder. Eloise bu olaydan sonra dayanamayıp intihar eder. Bu dolandırıcılık olayına baktığımızda yüzlerce insan bu şekil dolandırıldığını görebiliriz. İyi niyetli olmayan insanlar çoktur. Telefonumuz ve bilgisayarımız üzerinden çok rahat bir şekilde dolandırılabilmekteyiz. The Beekeeper filmine bu yönde baktığımızda bizler için bir ders taşıdığını görebiliriz.

 Adam Clay, Eloise'nin evine bal götürmektedir ancak o sırada Eloise'nin cansız bedenine ulaşmıştır. O sırada evde annesini ziyarete gelen ve FBI için çalışan Eloise'nin kızı Verona Parker bulunmaktadır. Verona olaydan Adam Clay'ı sorumlu tutup tutuklattırır. ancak yapılan incelemeler neticesinde annesinin intihar ettiği anlaşıldığında Adam Clay serbest bırakılır.

Verona sorumluları bulmak ister ancak bu siber dolandırıcıları bulmaları ve takip edilmelerinin zor olduğunu öğrenir. Clay ise yaşlıları kandırıp onların parasına çökenlerden hesap sormak istemektedir. Clay gizemli grup olan Arıcılar ile iletişime geçip siber dolandırıcıların yerini öğrenmiştir. Adam Clay bu ekibi bulup onları yok edebilecek kadar donanımlıdır. Clay bu dolandırma işleminin bir çağrı merkezinde gerçekleştiğini öğrenir ve adresi alarak bu çağrı merkezine gider. Filmde aksiyon olayları bundan sonra başlamaktadır.

Clay iki elinde benzin bidonları ile çağrı merkezine gidip insanların kazancına göz koymak kadar adice bir şey olmadığını söyleyerek çağrı merkezini ateşe vererek patlatır.  FBI olay yerine geldiğinde bu işi kimin yapabileceği üzerine araştırma yaparken Verona bunun sorumlusunun annesinin kiracısı Clay olduğunu öğrenir. Ancak Verona Parker etik ikilemde kalır. Annesinin intikamını alan Clay'a ses çıkarmamak mı yoksa kurallara uymadığı için Clay'ı  tutuklamak mı gerekir. Verona ikinci olanını seçer ve Adam Clay'ın peşinden gitmeye karar verirler.

Çağrı merkezinin asıl sahipleri ise ülkenin ileri gelenlerinden birinin oğludur. Derek Danforth (Josh Hutcherson), ABD başkanının şımarık ve kuralsız bir şekilde yetişmiş oğludur. Gelirini çağrı merkezinden yönlendirdiği çağrılar ile insanları dolandırıp paralarına konmaktır. Bunun için çok sayıda siber dolandırıcı şirketine almıştır.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi

Derek Danforth, şirketin güvenliği ile ilgilenen eski CIA direktörü Wallace Westwyld'dan yardım ister. Çağrı merkezinin patlatılmasından sonra bu işi kimin yaptığını sorguladığında bir Arıcının olduğu ortaya çıkar. CIA direktörü Danforth'a bu sefer yanlış kovanı rahatsız ettiklerini belirtir. Ve Arıcı seni öldüreceğim demişse öldürür diye tembih eder. 

Clay tüm dolandırıcılık şebekelerini yöneten Boston'daki Nine Star United Center'a saldırı yapmayı ve yok etmeyi düşünür. Tabi böyle bir hamleyi yapabileceğini tahmin eden FBI önceden tedbir alır. Alınan tüm tedbirlere rağmen Clay burada her şeyin altını üstüne getirir ve diğer hedefi olan başkanın oğlunu öldürmek için harekete geçer. Bir Arıcı hedefinin sonuna kadar yol alır. Çünkü kovanın rahatsız edeni ortadan kaldırmalıdır. Clay hukuk ile adaletin aynı şey olmadığını düşünür. Bu yüzden adaleti kendisi getirmenin peşindedir. Bu iş başkana uzansa bile bunu yapacaktır.

Danforth'un akıl hocası CIA direktörü Wallace Danforth'un annesinin yanına başkanlık malikanesine yerleşmesini, oranın yüksek güvenlikli olduğunu tavsiye eder. Danforth oraya gider ve yüksek sayıda koruma görevlendirir. Başkanı öldüreceğini düşünen Verona onlar da malikaneye gelir ve başkanı korumaya alırlar. Filmin en aksiyonlu sahneleri buradadır. Ve Clay (Jason Statham) o kadar güvenliğe rağmen malikaneye girmeyi başarır. Çok sayıda kişi ile girdiği çatışmadan kurtularak, iki dövüşlerde başarılı olarak başkanın odasına kadar gider.

Wallace'nin uyarılarına rağmen geri dönmeyen Clay, Danforth'un başkan olan annesini öldürmek istemesi üzerine Clay yaptığı hamle ile Danforth'u öldürür ve pencereden kaçarak gider. Bu şekilde Arıcı kovanını güvene almış ve düzeni sağlamıştır. 

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmindeki Karakterlerin Kimlikleri Ve Gelişimleri

1. Adam Clay ( Jason Statham) :  Filmin asıl karakteridir. Hükümetten bağımsız bir şekilde çalışan gizli bir örgüt olan Arıcılar grubunun emekli bir üyesidir. Dolandırılma olayından sonra suçluları bulup adaleti sağlamak istemektedir.

2. Verona Parker  (Emmy Raver-Lampman ) : FBI de görev yapan bir dedektiftir. Annesi ölmüştür ve suçluları hukuka uygun şekilde tutuklamak istemektedir.

3. Derek Danforth ( Josh Hutcherson: Siber dolandırıcıların başıdır. Bir şirket kurmuştur ve telefon veya bilgisayar üzerinden gönderdikleri zararlı yazılımlar ile insanların hesabına erişim sağlayıp paralarını çalmaktadır.

4. Wallace Westwyld ( Jeremy Irons) : Eski CIA direktörüdür ve Derek Danforth'un şirketinin güvenliğinden sorumludur.

5. Mickey Garnet ( David Witts) : Eloise Parker'ın bilgisayarına gönderdiği zararlı program ile kadını kandırıp , yaşlı kadının tüm paralarını çalan kişidir.

6. Eloise Parker ( Phylicia Rashad) : Banka hesabından parası çalınan ve ardından intihar eden kişidir. Aynı zamanda Verona Parker'ın annesidir.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmindeki Karakterlerin Psikolojik Durumları Nasıl Tasvir Edilmiş?

Film yüzeysel ele alındığı için filmdeki karakterlerin psikolojik derinliğine inilmemiştir. 

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filminin Akılda Kalan Duygusal Ve Etkileyici Sahneleri

1) Bilgisayarına yüklediği zararlı programın farkında olmadan hesabına giriş yaparak şifrenin siber dolandırıcılara kaptıran ve ardından yardım kuruluşunun tüm parasını kaybeden Eloise Parker'ın intiharıdır.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi Türüne Uygun Mu? Filmin İzleyici Kitlesi Kimdir? 

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) filmi aksiyon-gerilim türlerinde yapılmıştır. Film türüne uygun sahneler barındırmaktadır. Aksiyon filmlerinden hoşlanan ve bir çırpıda filmi izleyip bitirmek isteyen izleyiciler için uygundur. Aksiyonu bol ve heyecanı fazla. Stresli bir günün sonunda izleyebileceğiniz bir film.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi Beklentileri Karşılıyor Mu? The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi  İle İlgili Düşünceler Nelerdir? 

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmi

Filmi izleyenlerin bazı yorumları aşağıdaki gibidir.

1.    Harika bir film. Aksiyon dolu. Asla sıkıcı bir an yok.

2.   İnanılmaz oyunculuk. Konusunu ve aksiyonu da çok beğendim. Bu filmi şiddetle tavsiye ediyorum.

3.   Film başından sonuna kadar ilgimi çekti. İyiliğin kötülüğe galip geldiği, özellikle de kurbanların yaşlı vatandaşlar olduğu filmleri seviyorum. Çok sevdim.

4.    Müthiş derecede ayrıntılı senaryo hazırlayan ve muazzam bir biyografik filmde muhteşem bir oyuncu kadrosunu yöneten Christopher Nolan’ın destansı filmi.

5.    Bu film muhteşemdi. Jason Statham mükemmeldi. Aksiyon dolu filmleri seven herkese bu filmi tavsiye ederim.

6.    Çok güzel, çok etkileyici ve heyecanlı bir filmdi. İlginç hikayesi olan tipik Jason Statham filmlerinden.

7.    Bu filmin beklenmedik bir sürpriz olduğunu söyleyeyim. Bu filmin içeriğini ve anlatılan hikayeyi çok beğendim.

8.    Bana göre John Wick ve Mission Impossible'nin bir karışımıydı. Aksiyon ve hikaye akışı hoşuma gitti. İyi bir rahatlama filmi.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filminde Kullanılan Teknik Ögeler

1. Oyuncu Performansları : Filmin baş rol oyuncusu Jason Statham harika bir oyunculuk sergilemektedir. Zaten alışık olduğumuz bir karakteri canlandıran Jason Statham The Beekeeper filmindeki Adam Clay rolünü başarıyla oynamaktadır.

2. Ana Karakterlerin Derinliği : Adam Clay(Jason Statham) dışında hiç bir karakter derinlemesine ele alınmamıştır. Aslında Adam Clay'ın da derinlemesine ele alınmamıştır. Filmin başında geçmişine dair bilinen Arıcılar diye bir gruba üye olduğudur. Karakterin psikolojik derinliklerine değinilmemiştir.

5. Kurgu : Klasik Jason Statham filmlerinden biraz uzak kaldığı görülmektedir. Film bir konu etrafında dönmektedir bu doğru ancak film basit bir kurgu ile başlayıp sonrasında yaşanan gelişmeleri ele almıştır.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmini İzlemek İsteyen Ebeveynler İçin Öneriler 

  • Filmde çok sayıda şiddet sahneleri bulunmaktadır.
  • Filmde sahnelerin çoğunda silah vardır ve yer yer küfür bulunmaktadır.
  • Filmin başında intihar olayı yaşanmaktadır. İntihar sahnesi çekilmemiştir sadece yaşandığı ifade edilmekte ve olay üzerine konuşulmaktadır.

The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filmine Kaç Puan Verilebilir? 

Oppenheimer filmini 10 üzerinden 6 olarak değerlendiriyorum.

İzleyiciye Soru: The Beekeeper (Arıcı: Ölüm Kovanı) Filminin Sonu Ve İzleyiciye İletmeye Çalıştığı Mesajlar Ne Olabilir ? 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar