Orion And The Dark Film İncelemesi

 

Orion And The Dark Film İncelemesi ( Orion Ve Karanlık Film İncelemesi)

Filmin Adı : Orion And The Dark ( Orion Ve Karanlık)

Yönetmen : Sean Charmatz

Senarist: Charlie Kaufman

Oyuncular : Jacob Tremblay, Paul Walter Hauser, Colin Hanks, Ike Barinholtz, Angela Basset

Tür : Animasyon-Macera

Yapım : 2024- ABD-93 Dakika

Orion And The Dark Film İncelemesi ( Orion Ve Karanlık Film İncelemesi)


 Orion And The Dark Filminin Temel Konusu Nedir?  

Orion And The Dark ( Orion ve Karanlık), Emma Yarlett’in resimli bir kitabından uyarlanarak animasyon film haline getirilmiştir. Orion ve Karanlık filmi, bir çocuğun kendisini yıpratan, yok eden korkularının üstesinden gelmek için verdiği mücadelenin büyüleyici bir hikayesidir. Film, küçük çocuklar için korku duygusunu normalleştirerek kaygı ve güvensizliğe sempatik bir yaklaşım sunmaktadır. Orion and The Dark,  çeşitli eğlenceli karakterleri ve olumlu mesajları tanıtan iç açıcı bir film. Orion and The Dark , çocukları kesinlikle eğlendirecek, onları neşelendirecek, ilginç karakterleri barındıran, renkli ve yaratıcı bir filmdir. Orion ve Karanlık filmi, bizi insan olarak karakterize eden korkularımızı anlama ve kabul etme konusundaki mesajları kapsamaktadır. Korkularımızla yaşamayı öğrenirseniz dünyanın ne kadar güzel olabileceğine dair bilinçli bir yol göstermektedir.

Dünyanın her yerindeki ailelerin ve çocukların rahat bir şekilde izleyebileceği güzel bir animasyon filmi. Aslında kitap 4 yaşındaki çocukların karanlık korkusunu yenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir kitaptır. Ancak senarist Kaufman kitabın uyarlamasını o kadar güzel bir şekilde yansıtmış ki, kitap hem gençlere hem de yetişkinlere hitap edebilmektedir. Orion ve Karanlık filminin temel gücü kişinin çocukluk korkularının üstesinden gelmesinin önemidir.

Orion ve Karanlık filmi, bolca düşünme ve tartışma olanağı sunmaktadır. Orion ile tanıştığımızda görülüyor ki yönetmen sadece küçük çocukları hedeflememiş, aynı zamanda yetişkinlere de mesaj verdiği anlaşılmaktadır. Hepimizin endişeleri ve kaygıları bulunmaktadır. Orion’da gördüğümüz korkuların benzerleri aslında bizlerde de bulunmaktadır.

Bu neşeli ve samimi animasyon filmi macerası, sorunları okulun dışına taşmış, sürekli korkan Orion adındaki bir gencin büyüme çağında yaşadıkları korku ve kaygıları konu alıyor. 11 yaşındaki 5.sınıf öğrencisi Orion’un bir dizi kabul edilebilir düzeyde kaygıları ve mantıksız olarak kabul edeceğimiz nevrotik bazı korkulara sahiptir. Orion sürekli olarak yanında bulundurduğu bir not defterinde hemen hemen her şeyden korktuğu, her konuda endişeli olduğu görülmektedir.

Orion, kendi içine kapanık bir kişi görünümündedir. Karşılaştığı her şeyden bunalmış ve korkmuştur. Her şeyin en kötüsü olacağını hayal etmektedir. Çok iyi bir çocuktur ama korkularının onu yönetmesine izin vermiştir. Orion’un bir arkadaşı yoktur. Arkadaşları ile konuşmaktan korkmaktadır. Arkadaş edinebilecek öz güvene sahip değildir.

Orion And The Dark filminin başında karakterimiz Orion okul bahçesinde, öğle yemeği sırasında sevdiği kız Sally ile birlikte yemek yeme hayali kurarken, kızın yanından geçip farklı bir yerde yalnız başına yemeğini yemektedir. Çünkü Orion’un kendince korkuları vardır. Sally’e duygularını anlatırsa reddedilme ve aşağılanma korkusu, Salyy bu durumu arkadaşlarına anlatırsa sınıftakilerin kendisine güleceklerine ve alay konusu haline getireceklerine dair korkusu vardır.

Orion’un korktuğu pek çok şey vardır. Sınıfta konuşmaktan , bir soruya yanlış cevap vermekten korkar. Bu yüzden sınıfta bir sorunun cevabını bilse dahi parmak kaldırmaz ve saklanmaya çalışır. Günaydın kelimesini doğru telaffuz edemeyeceğinden, Vasco Da Gama’yı yanlış seslendirmekten korkar. Gökdelenden düşmekten, tuvaleti tıkamaktan ve tüm okulu su basacağından korkar. Saç kestirmekten, canavarlardan, köpeklerden, okyanustan, soyunma odalarından, palyaçolardan, arılardan korkmaktadır. Evde olmadığında ailesinin taşınmasından korkmaktadır.

Sınıf gezisine giderken arabanın kaza yapmasından korkmaktadır. Gezegenlerin nasıl havada kaldığını merak edip bir gün bunların düşeceğinden korkmaktadır. Zorbalığa maruz kaldıktan sonra sorun çıkmaması için zorba davranışta bulanan kişiye teşekkür etmektedir.

Geziye gittiğinde kız arkadaşı Sally ile oturduğunda kız arkadaşının elinin ona değmesi ve Salyy’ın elinin kendisine değmesinden sonra elinin ayağına dolaşması ve herkesin onunla dalga geçmesi fikri aklından geçirip korkmaktadır. Aslında Orion bu korkularının farkındadır. Ama bu korkularının üstesinden gelmek için hiçbir çaba sarf etmediği görülmektedir. Korkularından kaçmaktadır.

Orion Planetaryum( Gezegen evi)  gezisi için gerekli olan izin belgesini okula getirmemiştir. Öğretmeni sorduğunda ailesinin uzaya karşı olduğunu cevap vermektedir. Orion’un korkularına dair bir temellendirme direnci göstermektedir.

Orion’un ebeveynleri sağlık ve destekleyici bir ebeveyn profiline sahiptir. Orion’un izin belgesini okula götürmediğini öğrendiklerinde yargılamak yerine, destekleyici bir tutum sergileyerek Orion’un kaygılarının farkında olduklarını belirtirler. Okul gezisine katılmasını ve gezinin olumlu ynalarını görmek için bir hafta sonunu vermesi gerektiğini ifade ederler. Orion’un annesi ‘’Bu işin püf noktası korkularının hayatını yaşamana engel olmasına izin verme’’ diyerek kaygılarının üstesinden gelmesi gerektiğini belirtir.

Orion And The Dark filminde Senarist kaufman’ın oluşturduğu çocuk karakter Orion yaşından olgun görünmektedir. Orion Ölümü düşünmekte, varoluşsal gerçeklikleri sorgulamakta, reenkarnasyon dedikleri şeyin gerçek olmadığını hayal etmektedir.

Aslında Orion’un tüm kaygılarını ve korkularını gölgede bırakan bir korkusu vardır. Karanlık korkusu. Bu korku Orion’un tüm korkularını gölgede bırakmıştır. Geceleri ışık olmadığında kendini güvende hissetmemektedir.

Gerçekte baktığımızda bu nevrotik korkulara sahip olan Orion’un terapi almaya ihtiyacı olduğudur. Hem mantıklı hem de mantıksız çok sayıda korkusu vardır. Korku ve kaygılar Orion’un hayatını yaşanılmaz kılmaya başlamıştır. Orion korkularını yenmek için bir uzmandan yardım alması gerektiği açıktır. Ama bu bir animasyon filmi sonuçta.

Çocukların dikkatini çekmek ve onların anlayabileceği düzeyde olması için farklı senaryolar yazılması gerekir. Orion’un dayanılmaz bir hal alan karanlık korkusundan bıkan Dark karanlığın fiziksel tezahürüdür. Dark siyah bir pelerin giymiş, devasa ama cana yakın bir adamdır. Orion’a kendisi için hazırladığı kısa tanıtım videosu ile tanıtır.

Dark, Orion’a; ‘’ Benden çok korkan var ama açık ara en çok korkanı sensin. Senden bıktım’’ der. Orion; ‘’Ben de artık korkmak istemiyorum’’ der. Bu diyaloglara baktığımızda Orion değişimin ilk adımlarını attığını görebiliriz. Çünkü her korkusunu temellendirmeye, mantıklı bir açıklama bulmaya çalışan Orion bu sefer korkularının yok olması gerektiğini itiraf eder.

Dark karanlığın korkulacak bir şey olmadığını kanıtlamak ve Orion’un korkularını yok edecek bir yolculuğa davet eder. Dark onu bir gece boyunca kendisiyle beraber gezip, yaptığı işi görmeye ikna eder. Böylece Orion bu yolculukta karanlığın farklı lezzetlerine varabilecektir.  Orion bu teklifi gönülsüzce kabul eder.

Orion And The Dark Film İncelemesi ( Orion Ve Karanlık Film İncelemesi)

Dark kendisi gibi karanlıkta görev yapan gece tanrıları ile tanıştırmaya götürür. Uykusuzluk ( Seslendiren Nat Faxon), Uyku (Seslendiren Angela Basset), Sessizlik(Seslendiren Natasia Demetriou), Açıklanamayan Gürültüler(Seslendiren Aparna Nancherla) ve Tatlı Rüyalar(Seslendiren Golda Rosheuvel). Gece tanrıları, Karanlık (Dark) ile beraber Orion’a gecenin nasıl çalıştığını anlamasına yardımcı olacaklardır.

Dark’ın ekibi ilk başta bu öneriye olumsuz yaklaşırlar. Çocuk Orion’un; uzun yıllardır sürdürdükleri görevi bozabileceğini düşünürler. Ancak Dark bu yaklaşımlarına aldırmayıp tüm gece tanrılarının ne iş yaptığını gece boyunca Orion ile birlikte yanlarında gezerek göstermeye çalışmıştır. Orion her birinin görevinin farkına varmıştır. Tabi bir çocuk için farkındalık güzel bir durumdur. Uyku ne işe yarar, Uykusuzluk neyden olur, Gecenin Sessizliğinin verdiği huzur, insanların gece gördüğü huzurlu rüyalar ve gece bir türlü nereden geldiğini bilemediğimiz anlamlandırılamayan sesler. En önemlisi karanlığın güzel tarafları nelerdir.

Ancak bu yolculuk Dark’ın istediği şekilde sonuçlanmıyor. Zira Orion halen korkmakta ve karanlığı sevmemektedir. Zaten ilk seferde bu korkunun geçmesi beklenemezdi. Korku geçmediği gibi Orion karanlığın gereksiz olduğuna, Işığın( Light)  daha havalı olduğuna ekibi ikna etmeye çalışır. Ve ekip de karanlığın gereksiz olduğuna inanır. Orion, Light’ın (Işık) tam zamanlı iş yapmasını, bu dünyada karanlığa yer olmaması gerektiğini öne sürer.

Bu yazılan senaryo kısmında anlaşılıyor ki Karanlığın fiziksel tezahürü olan Dark kendisine karşı özgüveni yoktur. Dark pek çok kişi tarafından bu kadar nefret edilmesinin getirdiği derin bir güvensizlikten muzdariptir.  Kendisini sürekli olarak Light ( Işık) ile karşılaştırmaktadır. Dark Artık insanların kendisine karşı olan kötü düşüncelerinin gerçek olduğuna inanmaya başlar. Dark kötüdür. İnsanların huzurunu bozmaktadır.

Light (Işık), Dark ile alay etmektedir: ‘’Ben her gün dünyaya ışık ve umut getiriyorum, sen ise tam tersini getiriyorsun’’

Dark kendi ekibinin bile kendisini sevmediğini gördüğünde varoluşundan vazgeçerek dünyanın aralıksız bir şekilde Light’a (Işık) maruz kalmasına neden olur. Tabi bu da doğanın doğal işleyişini bozmuştur.

Orion And The Dark filmi bu dakikadan sonra farklı bir hikayeye büründüğünü görüyoruz. Bir bakıyoruz ki Orion’un Dark ile olan hikayesi aslında Yetişkin Orion’un kızı Hypatia’nın korkmaması için anlattığı bir hikayedir. Hypatia bu hikayeyi çok dinlemek istemese bile hikayenin sonunu merak etmektedir. Ancak yetişkin Orion, Dark ortadan kaybolduktan sonra ne olduğunu bilmediğini, hikayenin sonunun olmadığını belirtmektedir.

Senarist Kaufman hikayenin sonunu farklı bir şekilde bitirmeye çalıştığını görüyoruz. Hypatia babasının küçükken yaşadığı korkuların halen devam ettiğini görmektedir ve babasını bu korkuları ile yüzleşmesi gerektiğini ifade etmektedir.  Senarist küçük Orion ve 20 yıl geçmişe gelen aynı zamanda Orion’un gelecekteki kızı olacak olan Hypatia ile beraber bu hikayenin sonunu getirmeye çalışmaktadır. Dark kaybolmuştur. Ancak halen Orion’un zihninde yaşamaktadır. Dark’ı bulma ve tekrardan görevine döndürme görevi Orion’a aittir. Çünkü dünyanın Işık (Light) kadar Karanlığa da (Darka) ihtiyacı vardır. Karanlık bir çok anlam ve duygu barındırmaktadır.

Gece tanrıları da yaptıkları hatanın farkına varmışlardır. Çünkü onların varoluş amaçları bellidir ve Işık Karanlığa, Karanlık da Işığa muhtaçtır. Ekip işbirliği ile karanlığın geri gelmesini sağlar. Dark bazı bireylerin kendisinden korktuğunu bilmesine rağmen daha özgüvenli gelir. Çünkü Dark (karanlık) yaşam amacının ne olduğunun farkındadır. Dark’ın gelmesine Işık da (Light) mutlu olmuştur.

Orion And The Dark Film İncelemesi ( Orion Ve Karanlık Film İncelemesi)

Orion And The Dark Filminin Teması ve Mesajı Nedir? İzleyiciye Ne Anlatmaya Çalışmaktadır? 

Orion On The Dark doğal olarak genç hedef kitlesi için anlamlı mesajlar içeren bir hikayedir. Ancak hikaye sadece ‘korkularımızla yüzleşmeliyiz’ mesajı aktarmamaktadır. Yönetmen Kuaufman, korkunun nasıl dışsal, açıklanamaz ve kontrol edilemez bir şey olduğunun aksine, korkunun nasıl kabul edilmesi ve kişiliğimizin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini de aktarıyor.

Hangi insan olursa olsun, az veya çok korku her bireyde bulunmaktadır. Bilinçaltı dünyamız herhangi bir korkuyu saklayıp büyütebilmektedir. Kaygılarla dolu dünyamızda işe geç kalmaya korkarız, fakir olmaktan korkarız, ölmekten korkarız, yükseklikten korkarız, aslında yüzlerce anlamlandırmadığımız korku ve kaygılarımız mevcuttur. Ama bu yolun sonunda her zaman olmamız ve varmamız gereken yere varırız.

Korkularımız konusunda dürüst olmalı, sahip olduğumuz kaygıların farkında olmalıyız. Orion in The Dark’ın gösterdiği gibi, büyük bir korkunun üstesinden hiçbir zaman tam gelemeyebilirsiniz. Korkuyu yenmek gerçekçi değildir, ama onu anlamak ve onunla nasıl yaşanacağını öğrenmek ise asıl kaygı ve korkuyu kontrol altına almayı sağlayabilir.  Ancak bu korkuları kabul edip bunlar ile yaşamayı ve kontrol etmeyi öğrenebiliriz. Ve sahip olduğumuz korkular konusunda yalnız değiliz, bizim gibi bu kaygıları taşıyan çok sayıda birey mevcuttur.

Orion And The Dark Filminde Toplumsal Ve Felsefi Açıdan Ele Alınan Konular Var mı? 

1. Evrensellik : Orion And The Dark filminde korku, kaygı ve endişe konularına yer vermiştir. Aslında bu duygular her bireyde, her canlıda olan duygulardır. Bazılarında az bazılarında çoktur. Bazı bireylerin bu korkularının farkında olması ve bu korkuların hayatlarını esir etmemesi gerekmektedir. 

2. Zıtlıklar : Orion And The Dark filminde zıt karakterlerin birbirini tamamladığını görüyoruz. Zıtlıklar birbirinin rengini, özelliklerini belli etmektedir. Film Işık ve Karanlık, Korku ve Cesaret konularına yer verdiğini görmekteyiz. Karanlık olmasa Işığın önemi kalmaz. Işık olmasa Karanlığın anlamı  olmaz. 

Orion And The Dark Filmindeki Karakterlerin Kimlikleri Ve Gelişimleri

1. Orion ( Jacob Tremblay) : Filmin asıl kahramanıdır. Çok sayıda korkusu vardır. En çok karanlıktan korkmaktadır.

2. Dark (Karanlık) ( Paul Walter Hauser) : Karanlığın fiziksel tezahürüdür. Orion ile arkadaş olup karanlığın kötü bir şey olmadığını göstermeye çalışan kişidir. 

3. Tatlı Rüyalar ( Angela Basset) : İnsanların bilinç altına göre rüyaları dizayn etmektedir. 

4. Uyku( Natasia Demetriou) : İnsanların uyumasını sağlamaktadır.

5. Uykusuzluk ( Nat Faxon) : İnsanlara huzursuzluk vererek uyumamasını sağlamaktadır.

6. Açıklanamayan Sesler ( Golda Rosheuvel) : Geceleri farklı sesler çıkartarak, bilinmeyen seslere neden olmaktadır.

7. Sessizlik ( Aparna Nacheria) : Var olan tüm sesleri yok etmektedir. 

8. Işık ( Ike Barinholtz): Işık gündüzleri ortaya çıkarak aydınlık getirmektedir. İnsanlara umut getirdiğini ifade etmektedir.  

Orion And The Dark Filminin Akılda Kalan Duygusal Ve Etkileyici Sahneleri

1) Orion And The Dark filminin bana göre ilk etkileyici sahnesi Sevdiği kız Salyy ile oturup konuşmak istemesi ancak bunu gösterecek cesarete ve özgüvene sahip olmamasıdır.

2) Orion'un Karanlığın fiziksel hali olan Dark ile karşılaşması filmin en etkileyici sahnesi olduğunu düşünüyorum.

Orion And The Dark Filmi Türüne Uygun Mu? Filmin İzleyici Kitlesi Kimdir? 

Orion ve Karanlık Filmi aile animasyon türünde yazılan bir filmdir. Film aile filmidir. Filmin asıl izleyicisi küçük çocuklardır. Ama filmin sahip olduğu ve aktarmaya çalıştığı konu ailelerin de bilmesi gereken konulardır. 

Orion And The Dark Filmi Beklentileri Karşılıyor Mu? Orion And The Dark Filmi İle İlgili Düşünceler Nelerdir? 

1.    Orjinal bir fikrin bu kadar güzel uygulanmış olduğunu görmek güzeldi.

2.    Dark daha iyi bir filmi hak ediyordu. Film güçlü bir şekilde başlıyor. Ama bunun sadece uyku öncesi bir hikaye olduğunu bilmek filmin tüm çekiciliğini yok ediyor.

3.    Güzel. 'Orion ve Karanlık', bir çocuğun bakış açısıyla korku ve güvensizlik hakkında güze konuşmalar getiren basit bir hikaye. Karakterler karizmatik ve görseller muhteşem.

4.    Harika bir konsept ama korkunç bir uygulama. Aslında kokuları olan çocuklar için bir şeyler yapma potansiyeli vardı ama sonunda sıkıcı bir karmaşaya dönüştü.

5.    Hikaye korkunçtu. Gerçekliği ve fanteziyi sınırlayan mantıksal bir çizgiyi koruma konusunda tam bir hayal gücü eksikliği.

Orion And The Dark Film İncelemesi ( Orion Ve Karanlık Film İncelemesi)


Orion And The Dark Filmini İzlemek İsteyen Ebeveynler İçin Öneriler 

  • Film aile izleyicileri için uygundur. 

Orion And The Dark Filmini İzleyciye Tavsiye Ediyor Muyum? 

Orion ve Karanlık filmi bir animasyon filmi olmasının ötesinde aynı zamanda eğitici bir filmdir. Filmi hem çocuklar için hem aileler için tavsiye ediyorum. Aynı zamanda öğretmenler ve aileler tarafından izlenmesi gereken filmler arasına girmesi gerektiğini düşünüyorum

Orion And The Dark Filmine Kaç Puan Verilebilir? 

Oppenheimer filmini 10 üzerinden 7 olarak değerlendiriyorum.

Orion And The Dark Filminin Sonu Ve İzleyiciye İletmeye Çalıştığı Mesajlar

Orion And The Dark filminin sonunda izleyiciye aktarmak istediği mesajlar ne olabilir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar