Bitconned Film İncelemesi

 

Bitconned Filmi İncelemesi-Centra Tech: Sahte Kripto Film Analizi

Filmin Adı : Bitconned-Centra Tech: Sahte Kripto

Yönetmen : Bryan Storkel

Oyuncular : Damian Williams, Ray Trapani, Robert Farkas, Sam Bankman-Fried, Sohrab Sharma

Tür : Belgesel-Suç

Yapım : 2024- ABD-1 Saat 34 Dakika

Bitconned Film İncelemesi, Centra Tech: Sahte Kripto


Bitconned (Centra Tech: Sahte Kripto) Filmini İncelemenin Amacı:

Bitconned filmi, kripto para birimine yatırım yapmayı düşünen herkesin izlemesi gereken bir filmidir. Aslında bu belgeselin anlattığı dolandırıcılık olayının Sosyal Psikoloji konularına girdiğini düşünmekteyim. Bu yüzden Bitconned Film Analizinin yapılması gereklidir. Bitconned filmi bir kripto para dolandırıcılık hikayesinin adım adım anlatıldığı bir suç filmidir.

Bitconned (Centra Tech: Sahte Kripto) Filminin Temel Konusu Nedir?  

Bitconned filmi, Bryan Storkel tarafından yazılan, günümüz dünyasında güncel bir konu olan kripto para hikayesidir. Bryan Storkel’in yönettiği film, kripto para birimi için bir banka kartı üzerinde çalıştığını iddia eden Centra Tech’in yükselişini ve düşüşünü anlatıyor. Bitconned filmi Kripto para dünyasının başı boşluğu ve denetimden uzak olması, insanların kısa yoldan zengin olma düşüncelerinin getirmiş olduğu problemleri ele almaktadır. Bitconned filmi bir biyografik-suç filmidir. Bitconned filmi kripto para piyasasının belirsizliğinden ve yeni bir alan olmasından faydalanarak insanları dolandırarak kısa yoldan zengin olmayı hedefleyen üç adamın hikayesini diyalog halinde göstermektedir.

Gerçek bir suç belgeseli filmi olan Bitconned çoğu insanın unuttuğu, çok sayıda insanın dolandırıldığı ve mağdur edildiği bir kripto dolandırıcılık olayını gerçek suçluların gözünden anlatmaya çalışmaktadır. Dünyanın neresinde olursa olsun insanlar paraya kolay bir şekilde ulaşmanın yollarını aramaktadır. Herkes paraya sahip olmak isteyip, dünyanın güzel zevklerinden faydalanmak istemektedirler. Ray Trapani küçüklüğünden itibaren zengin bir insan olmak istediğini, milyon dolarları olması gerektiğini ifade etmektedir. Öyle ki dedesini herkese bir mafya babası olduğunu anlatmakta ve kendisi de dedesini örnek aldığını ifade edip bir suçlu olmak istediğini söylemektedir.

Belgeselde çok rahat bir şekilde konuşma yapan Ray Trapani bir suçlu olarak görülmekten çekinmediği, aksine hoşlandığı görülmektedir. Ray Trapani Bitconned belgeselinde kendisi, kendisini motive edenin ne olduğunu ve yaptıkları usulsüzlükleri açıkça itiraf etmektedir.

Ray Trapani, belgeselde ilk işine bir genç olarak sahte reçeteler hazırlayarak ilaç sattıklarından bahsetmektedir. Ray Trapani aynı zamanda uyuşturucu bağımlısıdır. Yaptıkları suç belli olunca hemen arkadaşlarını satarak bu işten sıyrıldığını ifade etmektedir. Daha belgeselin başında kuralları olmayan ve güvenilmez bir olduğunu açıkça belirtmektedir.

Ara sıra belgeselde konuşan arkadaşları Ray Trapani’nin gerçek bir pislik olduğunu, onun her zaman paraya taptığını, parayı her şeyden çok sevdiğini ifade etmektedir.

Paraya ulaşmanın başka yollarını arayan Ray Trapani ailesini de ikna ederek bir araba kiralama şirketi olan Miami Exotics adlı bir şirket kurduğunu ve bu şirket için dedesinde 500 bin dolar aldığını belirtmektedir. Bu Ray Trapani’nin ilk meşru işi olarak görünmektedir. Ortağı Sohrab Sharma ile lük araç kiralama işi aslında iyi gitmekte ve çokça para kazanmaktadırlar. Ancak lüks yaşama olan düşkünlükleri yüzünden kazandıkları paradan daha fazla harcayınca şirket batar ve başarısız olurlar.

Tripani yaşadığı bu başarısız işten dolayı üzgün ve dedesine karşı mahcup hissetmektedir. Kendini tamamen alkol ve uyuşturucuya kaptırıp intihar teşebbüsünde bulunmaktadır.

Ray Tripani ve Sohrab Sharma yaşadıkları başarısız iş girişiminden sonra akıllarına kripto para piyasasına giriş fikri geldi. Akıllarını kripto dünyasında meşru bir iş için çalıştırmaları gerekirken, her zamanki gibi kolay yoldan para kazanma düşünceleri ağır basar. Başkasını dolandırıp para kazanmak varken neden bilgi ve zahmet gerektiren bir iş kurasınız ki?

Kripto para dünyası yendir ve insanlar içerisinde trend yatırım aracıdır. Bitcoin ve Etheryum gibi sanal para birimlerine talep çok fazladır. Ray Trapani ve Sharma insanları kendine çekebilecek ve insanları yatırım yapmak için bir yol bulmaları gerekmektedir. Akıllarına bir web sitesi kurmak gelir. Sonuçta inandırıcı olmak zorundadırlar. Kendileri adına LinkledIn sayfaları oluşturdular. Sayfalarında tanıtım olarak Harvard’ta okuduklarını belirterek inandırıcılığı artırmak için resmi ve karizmatik fotoğraflarını koydular.

Sitelerini oluşturduktan sonra inşaların ilgisini çeken bir açıklama yapmaları gerekiyordu. İnsanların doğrudan gerçek dünyada kripto para harcamasına olanak tanıyan bir banka kartı oluşturacaklarını vaat eden Ten X adlı bir şirket buldurlar ve tüm fikirleri çalarak Centra Tech adlı şirketi kurdular.

Cenra Tech, kripto para birimin bankalardan direk çekebilecek bir banka kartı oluşturduklarını, Centra Credit Union adlı banka ile anlaştıklarını duyurdular. Sitelerinde Visa ve MasterCard logolu kartları yerleştirdiler. Şirketin daha inandırıcı olması gerekiyordu. Bir tane yaşlı ve bilgili görünümlü bir kişinin fotoğrafını siteye Michael Edward adıyla yerleştirip Centra şirketinin CEO’su olarak gösterdiler. İnsanlar şirkete yatırım yapmaya başladı. Çünkü gerçek hayatta kripto paraları harcama fikri insanları cezbetmişti.

Centra şirketine olan ilgi artınca dolandırıcı olarak görünmemek için gerçek zamanlı bir şirket kurmaya başladılar. Bir ofis açıp 50’ye yakın insan işe alındı. Bu insanlar gerçek bir şirkete çalıştıklarını düşünüyorlardı. Şirketin finans müdürü olarak Robert Farkas göreve alındı. Bir sürü konferans ve eğitim verilerek şirketin tanıtımı yapıldı.

İnsanlar bu şirkete para akıtmaya başlamıştı. Günlük milyonlarca para kazanıyorlardı. Çok para gelmesi Raymond Trapani ve arkadaşlarının gözünü döndürmüştü. Para karşılığında reklam vermeye başladılar. Dönemin ünlü boksörü Floyd Joy Mayweather  ile 200 bin dolar ve 800 bin Centra coin karşılığında anlaştılar ve ünlü boksör Centra şirketinin reklamını yapmaya başladı. İnsanların ünlülere olan güveninden kaynaklı olarak çok sayıda yatırımcı yatırımlarını Centra Coine yatırmaya başladı.

Kripto para ile zengin olduğunu ifade eden hikayeler çoğalamaya başlamıştı. Centra Tech şirketi Kripto para dünyasını takip etmekte olan The New York Times’tan gazeteci Nathaniel Popper’in dikkatini çekmişti. Nathaniel Popper olayları biraz kurcalamaya başlayınca kurmaca bir şirket olan Centra Tech şirketi sallanmaya başladı. Popper; Sharma, Farkas ve Trapani’nin konuşmalarından onların kripto para konularında eğitimli olmadıklarını biliyordu. Ayrıca şirketin CEO’su olan Michael Edwards ise hiçbir yerde görünmüyordu.

Sordukları soruların cevabını alamayan Popper bu işten işkillenmeye başlayıp Trapani’nin instagram hesabını kurcalamaya başlayınca Trapani’nin daha önce bir araba kiralama şirketinde çalıştığını ve Harvard Üniversitesi ile hiçbir ilişkisinin olmadığını öğrendi. Popper dolandırıcılığın kokusunu almıştı. CEO ile ilgili sorulara cevap verilemeyince yatırımcılarda bir korku oluşmaya başladı. Yatırımcılar Centra şirketinin CEO'yu görmek isteyince Raymond Trapani ve Sharma kurdukları bu dolandırıcılık ağının ortaya çıkmaması için Centra CEO'su Michael Edwards'ın bir tarafik kazasında öldüğünü açıkladılar.

Panik havası ile yapılanlar işleri daha berbat hale getirdi. Çünkü yatırımcılar ilişkilenmeye başlamıştı. New York Times gazetesinde Popper'ın şirket ile ilgili yazdığı yazılar ortaya çıkınca FBI olaya el atmaya başladı. Raymond Trapani ve arkadaşları tüm coinleri nakite dönüştürmeye başlayınca şirketin ani çöküşü gerçekleşmeye başladı. Ortada ne bir kartın olduğunu ve ne bir gerçek coin şirketinin olduğunu öğrenen yatırımcılar paralarını geri alamdılar. 

Bitconned Film İncelemesi, Centra Tech: Sahte Kripto


Paralarını nereye gittiği, nereye aktarıldığı konusu bulunamadı. Kendi karakterine uygun davranan Raymond Trapani FBI ile anlaşarak her şeyi itirafçı oldu. Her şeyin sorumlusunu  Sohrab Sharma olarak gösterdi. Tüm olaylardan sorumlu tutulan Sohrab Sharma 8 yıl hapis ile cezalandırıldı. Robert Farkas ise 1 yıl ile cezalandırıldı. Raymond Trapani ise aşırı derecede uyuşturucu kullanmaktan Rehabilitasyon merkezinde bağımlılık tedavisi görmesine karar verildi. 4 yıl sonra hakim karşısına çıkan Trapani hükümetle yaptığı işbirliği neticesinde cezaevinde kaldığı süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı.

Mahkemenin verdiği bu karar Bitconned belgeselinde görüldüğü gibi şaşkınlıkla sonuçlanmıştır. Asıl suçlunun neredeyse ceza almaması ve bu mağdurların zararlarının ödenmemesine rağmen Raymond Trapaninin dışarıda gezmesi mağdurlarda bir hayal kırıklığı oluşturmuştur.

Bitconned Filminin Teması ve Mesajı Nedir? İzleyiciye Ne Anlatmaya Çalışmaktadır? 

Bitconned filminin temel teması Dolandırıcılıktır. İzleyiciye aktarmak istediği mesaj ise araştırma ve yeterli bir bilgi olmadan hiç bir şeye inanmamaktır. İnsanlar para kazanmak isteyebilir, para kazanmakta herhangi bir sıkıntı yoktur. Ancak kısa yoldan çok para hırsı insanlara kazanmaktan çok kaybettirmekten öteye geçmez. Dünyada dolandırıcılığın herhangi bir yeri ve zamanı yoktur. İnsanlar dolandırmaktan vazgeçmez. Bu yüzden insanlarımızın herhangi bir dolandırıcılık vakasına kurban gitmemesi için gerekli araştırmayı ve tedbiri alarak bir işe koyulmalıdır. 

Bitconned Filminde Toplumsal Ve Felsefi Açıdan Ele Alınan Konular Var mı? 

1. Araştırma : Bitconned belgesel filminden anladığımız insanlar bir konuyu araştırma gereği duymadan sadece duydukları ve gördüklerine bakarak inanıp, güvenebilmektedir. İnsanların birazcık da olsa araştırma gereği duyulsaydı, Centra Tech şirketinin gerçek olmadığını rahatlıkla anlayabilecek durumları bulunmaktaydı.

2. Hırs : Bitconned filminde Raymond Trapani'in küçüklüğünden itibaren bir milyoner olmak istediği konuşulmaktadır. İnsanlar çalışarak bu paraya sahip olabilirler mi evet sahip olabilirler. Ama kısa sürede paraya sahip olma hırsı yüzünden dolandırıcılık işine bulaşmışlardır.

3. Öz Kontrol : Bitconned filminde Ray Trapani ve arkadaşı lüks araba kiralama şirketi kurduğunda işleri iyi gittiği söylenebilir. Çünkü çok rahat para kazanabiliyorlardı. Ancak kazandıklarından çok fazla harcamaları, kendi kendilerini ve harcamalarını kontrol edememeleri yüzünden araba kiralama şirketi battı.

4. Pişmanlık : Bitconned belgeselinde Ray Trapani ile yapılan ropörtajda bir daha böyle işler bulaşıp bulaşmayacağı söylendiğinde, bu tür fırsatlar kolay gelmez , ama geldiğinde düşünürüm olmuştur. Yani Trapani yaptığından pişman olmadığı görülmeketdir.

5. Öz Güven : Ray Trapani, Robert Farkas ve Sohrab Sharma bu dolandırıcılık işine kendilerine duydukları aşırı öz güven nedeniyle giriştiler. Takım elbiseler, lüks arabalar, 50 kişiden oluşan şirketleri, yaptıkları konferanslar, Visa ve MasterCard logolu banka kartı çıkaracaklarını ifade etmeleri, insanları dolandırıcı olmadıklarına ikna edebilmeleri bu kişilerin kendilerine duyduğu aşırı öz güvenin bir sonucudur.

6. Güven :  Bitconned filminden anlaşıldığı gibi insanlar şekle aşırı önem vermektedir. Takım elbise, üniversite ve birazcık etkili konuşma olduğunda insanların güvenmeye hemen hazır oldukları görülmektedir. Ayrıca topluma mal olmuş ünlü kişilerin bu oyuna alet edildiğinde, insanların ünlü kişilere olan sevgisi onların bu kişilere güveni arttırdığı gözlenmektedir.

7. Düşünmeye Teşvik : Centra Tech tamamen Sosyal Psikolojinin konusu olabilecek bir olay olduğu görülmektedir. İnsanlar neden araştırma gereği duymazlar. Ünlü kişilere hangi sebep ile güvenirler. Bitconned belgeselinde bir konuşmada şirketin sahte olduğu apaçık ortada iken insanların gene de yatırım yapmaya devam ettikleri söylenmektedir. İnsanlar bu yatırımı niye devam ettirmek istemişlerdir. İnsanları dolandırma güdüsü nereden kaynaklanmaktadır.

Bitconned Film İncelemesi, Centra Tech: Sahte Kripto


Bitconned Filmindeki Karakterlerin Kimlikleri Ve Gelişimleri

1. Raymond Trapani :  Centra Tech olayının asıl kahramanıdır. Küçüklüğünden itibaren bir suçlu olmak istediğini ifade etmiştir. Çok sayıda suça bulaşmıştır. Arkadaşlarını çok kolay satabilmektedir. Narsist bir kişiliği bulunmaktadır. 

2. Sohrab Sharma : Zeki ve işleri becerebilen bir karakterdir. Küçüklüğünden itibaren teknoloji meraklısı olduğu, ancak bunu meşru işlerden ziyade dolandırıcılık işerinde kullanmaktadır. Kripto dünyasına adım atmak ve gerçek zamanlı kripto parayı harcayabilecek bir kart çıkarma fikri Sohrab Sharmaya aittir. 

3. Robert Farkas : Centra Tech şirketinin finans müdürüdür. Şirketin yatırımcılarından gelen sorulara cevap vermekte, konferanslar düzenlemekte ve reklam işleri ile uğraşmaktadır. 

4. Nathaniel Popper : Kripto Para dünyasına ilgisi olan bir gazetecidir. Kriptodan çok kısa sürede zengin olduklarını ifade edenlerin hikayelerini araştırmaktadır. Centra Tech şirketinin gerçek olup olmadığını araştıran gazetecidir. 

5. Jacop Rensel : Bitcoin ve Etherium kripto paralara para yatırmış olan, kısa sürede zengin olmayı hayal eden Centra Tech şirketinin ilk yatırımcısı olup verilen kart sözünün gerçek olmadığını anladığında Centra şirketine dava açan kişidir.  

Bitconned Filmindeki Karakterlerin Psikolojik Durumları Nasıl Tasvir Edilmiş?

Bitconned belgeselinde Raymond Trapani'nin davranışlarına ve yaptıklarına bakıldığında Trapani'de Davranış Bozukluğu olduğu görülmektedir. 

Bitconned Filmindeki Karakterlerin Kişilikleri Gerçek Hayattaki İnsanlara Benzerlik Gösteriyor mu? 

Bitconned belgeseli gerçek olayların ele alındığı bir filmdir. Günümüz dünyasında çok sayıda dolandırıcılık vakası görülmektedir. Ayrıca kurbanların özellikleri de benzemektedir. Zengin olma hayalleri çok sayıda insanı mağdur etmiştir. 

Bitconned Filmi Türüne Uygun Mu? Filmin İzleyici Kitlesi Kimdir? 

Bitconned Filmi belgesel türünde yapılmıştır. Film türüne uygun bir şekilde çekimleri yapılmıştır. Aslında bu bu filmin izleyici kitlesi tüm insanların olması gereklidir. Çünkü hemen hemen dünyanın her yerinde dolandırıcılık vakaları olmaktadır. İnsanların bilinçlenmesi açısından bu türdeki filmlerin izlenmesi ve ders alınması gerekir.

Bitconned Filmini İzlemek İsteyen Ebeveynler İçin Öneriler 

  • Bitconned bir dolandırıcılık hikayesini anlatmaktadır.
  • Filmde Raymond Trapani arkadaşı ile beraber sahte reçete hazırlayıp ilaç sattıkları görülmektedir.
  • Raymond Trapani aynı zamanda uyuşturucu bağımlısıdır ve intihar etmeye çalışmıştır.
  • Filmde genel olarak hırsızlık, dolandırıcılık, gasp, yalan, sahtecilik gibi her konuya değinilmiştir.

Bitconned Filmini İzleyciye Tavsiye Ediyor Muyum? 

Bitconned Filmi belgesel suç filmidir. Kripto dünyası git gide gelişmekte ve ilerlemektedir. İnsanların bu tür filmi izleyip bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir film tek başına insanların bilinçlenmesini sağlamaz ancak var olan tehlikelerin farkına varılmasını sağlayabilir.

Bitconned Filmine Kaç Puan Verilebilir? 

Bitconned filmini 10 üzerinden 6 olarak değerlendiriyorum.

Bitconned Filminin Sonu Ve İzleyiciye İletmeye Çalıştığı Mesajlar

Bitconned filminin sonunda izleyiciye aktarmak istediği mesajlar ne olabilir. Yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar