Oppenheimer Film İncelemesi

Oppenheimer Film İncelemesi

Filmin Adı : Oppenheimer

Yönetmen Christopher Nolan

Oyuncular Cillian Murphy,Emily Blunt,Matt Damon,Robert Downey Jr.,Florence Pugh,Josh Hartnett,Casey Affleck,Rami Malek,Kenneth Branagh

Tür : Biyografik Gerilim-Dram

Yapım : 2023- ABD-Birleşik Krallık-180 Dakika

Oppenheimer Film İncelemesi


Oppenheimer Filmini İncelemenin Amacı:

Oppenheimer filmi, atom bombasının fikir babası olan bir bilim adamının biyografisi olması ayrıca bombanın yapılış sürecini ve atom bombası yapıldıktan sonraki sürecin dünyada bıraktığı etkiyi ele alması sebebiyle Oppenheimer filmi analiz edilmiştir.

Oppenheimer Filminin Temel Konusu Nedir?  

Oppenheimer filmi, Christopher Nolan tarafından yazılan, 2. Dünya Savaşı konusunu ele alan, 2. Dünya savaşının gidişatını değiştiren tarihi bir olayın baş kahramanı olan Robert Oppenheimer'ın hayat hikâyesidir. Oppenheimer filmi bir biyografik-gerilim filmidir. Oppenheimer filmi 2005 yılında Kai Bird ve Martin J. Sherwin tarafından yazılan American Prometheus kitabının uyarlanarak sinema filmi haline getirilmiştir. 

2. Dünya savaşı devam ederken ülkelerin birbirine üstünlük sağlaması için yeni bir silah bulmaları gerekmektedir. 2. Dünya savaşı sırasında Almanya'da nükleer füzyon çalışmaları devam ederken ABD Almanlardan önce Nükleer bir silah oluşturmak için bilim adamı Oppenheimer öncülüğünde bir proje oluşturmaktadır. Bu proje için bilim adamları toplanmakta ve yepyeni bir kasaba inşa edilmektedir. Film, Kasabanın inşasından sonra çalışmalarını sürdüren Oppenheimer öncülüğündeki bilim adamlarının adım adım atom bombasının yapılış sürecini ve sonrasında yaşananları konu edinmektedir. 

Yönetmen Christopher Nolan, filmde paralel ilerleyen farklı zaman çizelgeleri aracılığıyla iki hikayeyi birden anlatmak istemektedir. Bir yandan Robert Oppenheimer'in hayat hikayesini ele alırken diğer yandan, düünyadaki güç dengesini ve insanın yıkıcı kapasitesini anlama biçimini sonsuza dek değiştiren bir tarihsel olayı anlatmaktadır. Oppenheimer filmi bir adamın bilime olan tutkusuyla mücadelesine ve bu alanda devam eden çalışmasının ahlaki sonuçlarına çok derin bir bakış açısı sunmaktadır. 

2. dünya savaşı devam ederken yapılmakta olan bomba Almanya'nın savaştan çekilmesi üzerine bilim adamları arasında bombanın yapımına devam edilip edilmemesi konusunda ahlaki ikilem yaşanmaktadır. Atom bombasının babası olarak bilinen J.Robert Oppenheimer bombanın dünyadaki tüm savaşları bitirebileceği, kendilerinin bu kadar güçlü bir syönündeki fikri ilk başta atom bombasının yapılışına ardından yoğun nüfuslu Japon şehirlerinin (Hiroşima ve Nagazaki) ortasına iki atom bombasının atılması ile sonuçlanmıştır. Yaklaşık olarak 220 bin insanın ölümüne yol açan bu bombanın fikir babası olan J.Robert Oppenheimer ( Cillian Murphy); zamanla fikirlerinin değişmesi ve yapılacak  olan bombanın bilgilerinin diğer ülkeler ile paylaşılmasını istemesi üzerine Rus ajanlığı yapmak ile suçlanmıştır. 

Manhattan Projesi

J.Robert Oppenheimer ( Cillian Murphy), ABD Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Lewis Strauss ( Robert Downey Jr.) tarafından, ordu subayı Leslie Groves'un ( Matt Damon) yönetimi altında dünyanın önde gelen billim adamlarının yer aldığı çok gizli bir çalışma olan Manhattan Projesi'ne liderlik etmesi için işe alınır. Nihai amaç dünyanın çekindiği bir bomba üretmektir. Robert Oppenheimer yönetimi altındaki bilim adamları Trinity testi olarak bilinen ilk atom bombasını tasarlayacak ve daha sonra patlatılacaktır. 

Atom bombası yapıldıktan sonraki dönemde ABD halkı tarafından kahraman ilan edilen J.Robert Oppenheimer güvenlik izinlerinin iptal edilmesi için gizli bir güvenlik soruşturmasına alınmıştır. Atom bombasının yapılış aşaması, J.Robert Oppenheimer'in geçmişi, komünistler ile olan bağı her şeyi sorgulanmıştır. Yönetmen Christopher Nolan, bu sorgu esnasını ileri geri sararak filmde Oppenheimer'in hayat hikayesini ve bombanın yapılış sürecini sürükleyici bir şekilde ele almıştır.

Oppenheimer Filminin Teması ve Mesajı Nedir? İzleyiciye Ne Anlatmaya Çalışmaktadır? 

1. Başarı : Dünyanın en önemli bilim adamlarının Kuantum fiziği bilgilerini kullanarak sahip oldukları teorik bilgiyi deney yaparak gerçek hayata uygulamaları ve diğer devletlerin bilim adamlarından önce bu caydırıcı güce ulaşmak istemeleri yönündeki çaba.

2. İçsel Mücadeleler : Bilim adamlarının savaşın bitmesi için bir bombanın gerekli olup olmadığını, bomba yapıldıktan sonra bombanın kullanımının gerekliliğinin sorgulanması.

3. Kişisel Potansiyeli Gerçekleştirme : Her ne kadar bilim adamları bomba yapılışı konusunda vicdani muhasebe yapsalar da, sahip oldukları bilgiyi pratiğe dönüştürmek konusunda isteklidirler.

4. Dayanışma Ve Birlik :  Oppenheimer filminde ekip ruhu çok iyi yansıtılmıştır. Yöneticiler, bilim adamları, askerler bu bombanın yapılması için gerekli olan tüm hazırlığı yapmış ve bomba yapılış sürecinde zaman zaman sıkıntılar yaşanmış olsa dahi ekip ruhundan vazgeçmemişlerdir. 

5. Bilim Ve Matematiksel Başarılar : Oppenheimer filminde Almanya devletindeki bilim adamlarının   uranyum çekirdeğini parçaladığı görülmektedir. Bu gelişmeden sonra J.Robert Oppenheimer'in aklına güçlü ve caydırıcı olan atom bombası yapılması gelmiştir. Filmde bazen nükleer füzyondan bahsedilmekte, zaman zaman deneyler yapılmakta, yapılacak bombanın ne kadar etkili olabileceğini gösteren matematiksel hesaplamalar yapılmaktadır. 

6. Silahlanma Yarışı : 2. Dünya savaşında bir çok ülke yeni bir silah üretme düşünceleri bulunmaktadır. Almanya ve Rusya bu yarışa dahil olduğunda ABD bu ülkelerden önce caydırıcı olacak şekilde bir silah üretimini planlamaktadır. J.Robert Oppenheimer bu caydırıcı silahı kendileri üretmese dahi başkalarının bu silahı üreteceğine inandığı için bu bombanın yapımına öncülük etmektedir.

Oppenheimer Film İncelemesi


Oppenheimer Filminde Toplumsal Ve Felsefi Açıdan Ele Alınan Konular Var mı? 

1. Öğrenme ve Büyüme : Filmin ilk sahnelerinde J.Robert Oppenheimer, İngiltere ve Almanya'da yüksek lisans yapan bir öğrencidir. Ayrıca atom bombasının yapılış fikri Almanya'daki fizikçilerin nötron çekirdeğini parçalamasından sonra oluşmuştur. Atom bombasının son hali yapılan bür sürü deney ve hesaplamalar sonucunda oluşmuştur.

2. Irkçılık : Oppenheimer filmin Almanların kendilerinden önce bir silah üreteceklerine dair korku bulunmaktadır. Ancak J.Robert Oppenheimer Almanların bu bombayı kendilerinden önce yapamayacaklarını çünkü Almanya'daki bilim adamlarının çoğunun Yahudi olduğunu, Nazi Almanya'sında Yahudi ırkçılığının had safhada olduğunu belirtir.

3. Vicdan : Bir savaşın bitmesi için 220 bin insanın ölmesi gerekli midir ? Bombardıman sonucunda ölenlerin sivil olması hiç bir gerekçesi olmayan yıkıcı olaylardan başka bir şey değildir. 

4. Pişmanlık : J.Robert Oppenheimer; bomba atıldıktan sonra fikirlerinin gerçekleşmemesi, devletlerin silah yarışını bırakmaması üzerine fikrinin yanlış olduğunun farkına varmış ve pişman olmuştur.  Bir bilim adamı böyle olaylara ön ayak olmalı mıydı ? 

Yaşadığı pişmanlık üzerine fikirlerinde değişim olan Robert Oppenheimer dönemin ABD başkanı Roosevelt ile görüşür. Roosevelt; 'bombanın yapımı bilim adamlarına ait olduğunu, ancak bombanın kullanım hakkının ABD başkanına ait olduğunu' belirtmiştir.

5. Ön Yargı

  • Projenin başlangıç aşamasında J.Robert Oppenheimer ve Lewis Strauss ( Robert Downey Jr.) dönemin ünlü fizikçisi Albert Einstein ( Tom Conti)ile bir görüşme gerçekleştirir. J.Robert Oppenheimer, Albert Einstein ile tek başına görüşme gerçekleştir. Görüşmeden sonra Lewis Strauss, Albert Einstein yanından geçerken Einstein Lewis Strauss'un yüzüne bakmaz ve selam vermez. Lewis Strauss  bu görüşmede Oppenheimer'in kendisi hakkında olumsuz bir şekilde Albert Einstein'e bahsettiğini düşünür. Atom bombası yapıldıktan sonra halkın gözünde kahraman olan Oppenheimer'in itibarının zedelenmesi için gizliden bir güvenlik soruşturması başlatan da sürekli olarak kendisini desteklediği düşünülen Atom Enerjisi Başkanı Lewis Strauss'tur. Ancak filmin sonunda ortaya çıkar ki ikisi o görüşmede Lewis Strauss'tan değil de ileride olabilecekler hakkında bir konuşma gerçekleşmiştir.
  • J.Robert Oppenheimer'ın komünistlere yakınlığından dolayı  devletin gizli bilgilerini başka yerlere sızdırıldığına dair  ön yargı mevcuttur.

6. Güven :  Askeri subay olan ve Los Alamos projesinin işleyişini elinde bulunduran Leslie Groves'un ( Matt Damon) J.Robert Oppenheimer'ın tüm geçmişine rağmen kendisine her konuda saygı duyması ve güvenmesidir. 

7. Düşünmeye Teşvik : Atom bombasının yapılması ve 220 bin insanın ölümü devletlerin silahlanma yarışını durdurmamıştır. Ayrıca bilim adamlarının yaptığı her çalışma insan yararına kullanılmadığı, bazı çalışmaların insanlara zarar verdiği görülmüştür.

Oppenheimer Filmindeki Karakterlerin Kimlikleri Ve Gelişimleri

1. J.Robert Oppenheimer ( Cillian Murphy) :  'Atom bombasının babası' olarak bilinen Amerikalı fizikçidir. Manhattan Projesinden sorumlu eleman olarak işe alınır. filmde en derin şekilde konu alınan karakterdir. Kuantum fiziğine olan merakı onu atom bombası yapma yoluna götürmüştür. ABD ordusu için kod adı 'Trinity' testini başarıyla sonuçlandırmıştır.  

J.Robert Oppenheimer'in kişiliğine baktığımızda açık sözlü bir karakter karşımıza çıkmaktadır. 

  • Bir bilim adamının ''dünkü konferansta  sorduğun soruyu bugün tekrardan neden sordun'' sorusuna karşılık verdiği cevap ise '' Çünkü dünkü cevabınızı beğenmemiştim olmuştur.'' 
  • Bir silah insan üstünde denenebilir mi? etik ikilemini yaşayan bilim adamlarına ''biz yalnızca çalışanız, bize ne söylenirse biz onu yaparız'' '' Biz yalnızca bombayı inşa ediyoruz, onu nasıl kullanılacağına karar veren biz değiliz'' diyerek bilim adamlarının çalışmasına devam etmesini sağlamıştır.
  • Bomba testi başarıyla sonuçlandıktan sonra ''Artık benim adım ölüm dünyaların yok edicisi'' diyerek sevinç gösterisi yapmıştır.
  • Bomba Hiroşima ve Ngazakiye atıldıktan sonra kendisini 220 bin insanın ölümünden sorumlu tutmasına rağmen vicdanını rahatlamak için ''Askerlerimiz ölmedi, askerlerimizi geri getirdik, ülkemize başarı sağladık'' deyip yaşadığı hayal kırıklıklarını temellendirmeye çalışmıştır. 
  • Ailesi ile sorun yaşayan bir kişiliktir. Evli iken sevgilisi ile ilişki yaşayabilmektedir. Yaptığı çalışmalar neticesinde eşi ve çocuğunu bazı dönmelerde ihmal edebilmektedir.

2. Kathrine 'Kitty' Oppenheimer ( Emily Blunt) : J.Robert Oppenheimer'in eşidir. Sınırlı sayıda replikleri bulunmaktadır. Robert Oppenheimer'in yeteri kadar kendisi ve çocuğu ile ilgilenmediği için sorular yaşayıp kendisini içikiye veren bir karakterdir. Kocasının sevgilisi ile yaşadığı ilişkiyi öğrenmesine rağmen soğukkanlı davranıp kocasını itibarını koruması için daha fazla mücadele etmesini teşvik etmektedir. 

3. Leslie Groves ( Matt Damon) : J.Robert Oppenheimer'i işe alan, gizli araştırma ve geliştirme projesini denetleyen ve hükümet ile bilim adamları arasındaki bağlantıyı sağlayan bir subaydır. Leslie Groves sert bir mizaca sahip olmasına rağmen Oppenheimer'in zekasına saygı duyan birisidir.

4. Lewis Strauss ( Robert Downey Jr.) : ABD Atom Enerjisi Başkanıdır. Tüm projeden sorumludur. İlk başta yumuşak huylu, ekibin yardımcı görünümünde olsa da sahip olduğu kişisel hedefler ve hırslar filmin sonunda ortaya çıkmaktadır. Strauss kişisel hırsları yüzünden Robert Oppenheimer'in tüm itibarını yok etmek ve onu ABD'nin güvenlik sorunlarından biri göstermek için bir sorgu planlayan kişidir.

5. Jean Tatlock ( Florence Pugh) : J.Robert Oppenheimer'in sevgilisidir. Tatlock, Oppenheimer'e aşıktır ve  komünist siyasi görüşü bulunmaktadır.

6. Frank Oppenheimer ( Dylan Arnold) : J.Robert Oppenheimer'in komünist parti ile ilişkisi olan, bomba yapılırken Oppenheimer'in kendisinin de olmasını istediği kardeşidir.

7. Albert Einstein ( Tom Conti) : J.Robert Oppenheimer'in akıl danıştığı dönemin en ünlü fizikçilerindendir.

Oppenheimer Film İncelemesi


Oppenheimer Filmindeki Karakterlerin Psikolojik Durumları Nasıl Tasvir Edilmiş?

Oppenheimer filmindeki karakterlerin psikolojisi üzerinde çok durulmamıştır. Bilim adamlarının üzerinde durduğu ancak baskıladığı konu bomba yapıldıktan sonra nasıl kullanılacağı konusudur.  Derinlemesine ele alınan tek kişi Oppenheimer'dir. Kuantum fiziğine kendini kaptıran Oppenheimer'in bazen geceleri yatmadığı, bomba sürecinde sakin bir kişilik yapısına sahip olduğu, ancak bomba atıldıktan sonra suçluluk psikolojisine girdiği görülmektedir. Bomba yapılış sürecinde ailesi ile sorun yaşadığı, ailesi ile çok ilgilenmediği, görülmektedir. 

Kitty evlilik sürecinde yaşadığı sorunlaradan dolayı içip sarhoş olmuş ve çocuğuna bakmaz olmuştur. Oppenheimer ve Kitty bu sorunun üstesinden gelebilmek için çocuklarını belli bir süre ile başkasının yanına bırakmışlardır. Jean Tatlock, Oppenheimer'e karşı yaşadığı saplantılı aşka karşı Oppenheimer bu aşka karşılık vermediği için dayanamayıp intihar etmiştir.

Oppenheimer Filmindeki Karakterlerin Kişilikleri Gerçek Hayattaki İnsanlara Benzerlik Gösteriyor mu? 

Bilim adamlarının yaşadığı sorunlar, etik ikilemler, yaşanılan suçluluk psikolojisi, savaşlar gerçek hayattakiler ile benzerlik göstermektedir. Kişisel hırslar, koltuk sevdası, aşk vb. konular günümüz dünyasında insanlarda da benzer şekilde bulunmaktadır.

Oppenheimer Filminin Akılda Kalan Duygusal Ve Etkileyici Sahneleri

1) Oppenheimer filminin en etkileyici sahnesi Los Alamos'ta atom bombasının testinin 'Trinity testi' yapıldığı sahnelerdir. Bomba test sürecinde insanların hazırlığı, yaşadıkları stres ve bombanın test edilmesinden sonra yaşadıkları haklı sevinç Oppenheimer Filminin en etkileyici sahnelerinden biridir.

2) Oppenheimer filminin diğer etkileyici sahnesi Atom bombası Japonya'ya atıldıktan sonra yaşadığı pişmanlık, elini kana bulama düşüncesi, kendisini insanların ölümünden sorumlu tutma düşüncesi kafasında canlanırken konferans salonunda insanların sevinç dolu çığlıklarına eşlik etmeye çalışması ve sebep olduğu katliama Amerika'nın askerlerini kurtardım diyerek hayal kırıklığına bir cevap bulmaya çalışmasıdır. 

Oppenheimer Filmi Türüne Uygun Mu? Filmin İzleyici Kitlesi Kimdir? 

Oppenheimer Filmi biyografik drama ve biyografik gerilim türünde yazılan bir filmdir. Biyografik filmlerden ve tarihi olayların anlatıldığı filmlerden hoşlanan bu filme bakabilir. Filmde bomba patlatılması dışında aksiyon sahneleri bulunmamakla birlikte, filmin sürekli olarak konuşmaların ağırlıkta olması, sürekli ileriye ve geri sarması sayesinde inanılmaz derecede sürükleyicidir.

Oppenheimer Filmi Beklentileri Karşılıyor Mu? Oppenheimer Filmi İle İlgili Düşünceler Nelerdir? 

Film 2023 yılında en çok izlenen 2.sinema filmi oldu. 950 milyon hasılat elde eden filmin İMDB puaanı 8.4 oldu. Filmi izleyenlerin bazı yorumları aşağıdaki gibidir.

1.    Bir tarih aşığı olarak bu film hem bilgilendirici hem de sürükleyiciydi. Tarihi filmlerden hoşlananlara kesinlikle tavsiye ederim.

2.    Kadro ve oyunculuk harika. Film iyi yapılmış ve zamanın siyasi duygularını düşünceli bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak Oppenheimer’in mücadele ettiği etik çalkantı sinsice yansıtılıyor ama yine filme sinmiş durumda.

3.    Söyleyecek pek bir şeyim yok. Oppenheimer’in kişisel hayatı hakkında çok daha fazla fikir veren gerçekten ilgi çekici bir filmdi. Kesinlikle bunu büyük ekranda görmenizi tavsiye ederim.

4.    Müthiş derecede ayrıntılı senaryo hazırlayan ve muazzam bir biyografik filmde muhteşem bir oyuncu kadrosunu yöneten Christopher Nolan’ın destansı filmi.

5.    Uzun süre suskun kalacağınız bir film. Cillian Murphy ve Robert Downey Jr bu filmin mvp’leriydi. Christopher Nolan bu film ile kendini aştı.

6.    Genel olarak değerli; heyecan verici ve kapsamlı, ancak çok fazla karakter içeriyor ve bazen takip edilmesi zor.

7.    Beklediğim gibi değil.Bombayı yapmanın zorluklarını anlatmalarını daha fazla bekliyordum. Karmaşık ama gene de iyi.

Oppenheimer Filminde Kullanılan Teknik Ögeler 

Oppenheimer Film İncelemesi


1. Oyuncu Performansları : Filmde çok sayıda karakter bulunmaktadır. Oyuncular oynadıkları süre içerisinde o tarihi anların dünyasını bizlere çok iyi yansıttığı görülmektedir. Lewis Strauss ( Robert Downey Jr.) ve Leslie Groves ( Matt Damon) ve J.Robert Oppenheimer (Cillian Murphy ) ise oynadıkları rollerin hakkını vererek oynamışlardır. 

2. Ana Karakterlerin Derinliği : J.Robert Oppenheimer (Cillian Murphy )dışında hiç bir karakter derinlemesine ele alınmamıştır.

3. Kostüm : Filmde kullanılan kostümler, mekanlar, arabalar, aletler vb. tarihi dönemin izlerini taşımaktadır. Filmde bazı sahneler siyah-beyaz bir şekilde sunulmaktadır.

4. Müzik Ve Ses Tasarımı : Film boyunca süregelen bir müzik bulunmaktadır. İzleyiciler için rahatsız edici düzeyde değildir. 

5. Kurgu : Oppenheimer filminde az eylem çok konuşma vardır. J.Robert Oppenheimer'ın hayatı anlatılırken ileriye ve geriye sararak film oluşturulmaktadır. Filmde aksiyon sahneleri olmamasına rağmen sürükleyicidir.  Zaman dilimleri ve hikaye alanlarının karışımına rağmen film, tüm noktaları bir araya getiriyor ve asla kafa karıştırmıyor.

Oppenheimer Filmini İzlemek İsteyen Ebeveynler İçin Öneriler 

  • Filmde savaş sahneleri olmamasına rağmen 2.dünya savaşı konuları, sıkça bomba üretimi, silah yarışı vb. konularından bahsedilmektedir.
  • Filmin 23 ile 24 ve 75 ile 77 dakikaları arasında çıplak sahneler bulunmaktadır.
  • Filmde sık bir şekilde siyasi olaylar konuşulmakta ve komünizmden bahsedilmektedir. 

Oppenheimer Filmini İzleyciye Tavsiye Ediyor Muyum? 

Openheimer filmi bir biyografi olmasının ötesinde aynı zamanda tarihi bir filmdir. Atom bombasının yapılış sürecini ele almakta ve o döneme ışık tutmaktadır. Bu yüzden filmin izlenmesini tavsiye ediyorum.

Oppenheimer Filmine Kaç Puan Verilebilir? 

Oppenheimer filmini 10 üzerinden 8 olarak değerlendiriyorum.

Oppenheimer Filminin Sonu Ve İzleyiciye İletmeye Çalıştığı Mesajlar

Oppenheimer filminin sonunda izleyiciye aktarmak istediği mesajlar ne olabilir. Siz bir bilim adamı olsaydınız ne yapardınız? Yorum kısmında belirtebilirsiniz. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar